Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Φτάνει πια με την ταλαιπωρία των αναπληρωτών, μην παίζετε με την εκπαίδευση του ελληνικού λαού



«Φτάνει πια με την ταλαιπωρία των αναπληρωτών, μην παίζετε με την εκπαίδευση του ελληνικού λαού»


Με ανακοίνωσή της η ηγεσία του υπουργείου παιδείας (πριν αποχωρήσει) ενημέρωσε ότι θα ανακοινωθούν, με εκ νέου προθεσμίες δηλώσεων, και οι 3 εγκύκλιοι πρόσληψης αναπληρωτών. Η ολιγωρία του υπουργείου για την έκδοση των εγκυκλίων είναι παροιμιώδης. Θα κληθούν ξανά οι συνάδελφοι να επικαιροποιήσουν τις αιτήσεις τους και  όσοι επιθυμούν να τις αλλάξουν. Αυτό συνέβη γιατί κατά την έκδοσή τους δεν είχαν εκδοθεί σε ΦΕΚ.  Θα δοθεί επιπλέον 7 μέρες προθεσμία, χωρίς να διευκρινίζουν τον τρόπο επικαιροποίησης, και με λίγα λόγια ζητά από όλους τους ενδιαφερόμενους να τρέξουν στις διευθύνσεις να κάνουν τα χαρτιά τους. Είναι πέρα για πέρα απαράδεκτο να περάσουν οι συνάδελφοι αυτή την ταλαιπωρία και να πληρώσουν την ανοργανωσιά, την επιπολαιότητα  και την προχειρότητα του υπουργείου παιδείας.
Παράλληλα προέκυψε νέα εμπλοκή στο ζήτημα με την προκήρυξη εκλογών και την ανάληψη καθηκόντων της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Εκκρεμεί αίτημα στο ΣτΕ για να  εξαιρεθεί η εκπαίδευση από την απαγόρευση των υπηρεσιακών μεταβολών. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η 11η Σεπτεμβρίου πλησιάζει και το πρώτο κουδούνι ΔΕΝ θα ηχήσει σε πολλά σχολεία της χώρας μας. Η διαδικασία που βρίσκεται σε αναμονή θα ξεπεράσει σε προηγούμενη κάθε άλλη χρονιά και θα φτάσουμε τέλη Σεπτεμβρίου να μπορούν να γίνουν οι πρώτες προσλήψεις, εκτός εάν περιμένουμε κάποιο θαύμα!!!!
Αρκετά πια με την ταλαιπωρία των συναδέλφων μας αναπληρωτών, αρκετά με τους πειραματισμούς με τα σχολεία μας, αρκετά με την κοροϊδία της ελληνικής κοινωνίας.
Η ηγεσία του υπουργείου παιδείας φάνηκε ότι δυστυχώς δεν είχε κάνει τον παραμικρό σχεδιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και ορισμένοι συνάδελφοι, με τις ενέργειές τους (προσφυγές χωρίς ουσιαστικό λόγο κλπ), ρίχνουν νερό στο μύλο της διάλυσης της εκπαίδευσης. Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ (ειδικά τους εκπροσώπους των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ –ΠΑΣΚ να σταματήσουν τους τακτικισμούς και να αναλάβουν την ευθύνη που πήραν με την επιλογή τους τον Ιούλιο), να παρέμβει άμεσα καταγγέλλοντας το γεγονός και να ζητήσει την άμεση λύση του προβλήματος.
Σε οργανωμένες πολιτείες το κράτος μπορεί να λειτουργεί χωρίς κυβέρνηση και για περισσότερο από ένα χρόνο. Στην Ελλάδα ούτε με κυβέρνηση μάλλον!!!!

            ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚ-ΚΙΝΗΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

ΕΝΟΤΗΤΑ  ΑΓΩΝΑΣ  ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Αιφνιδιαστικές αλλαγές από την κυβέρνηση στη συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων στην ΕΑΕ



«Αιφνιδιαστικές αλλαγές από την κυβέρνηση στη συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων στην ΕΑΕ»


Την Τετάρτη 5 Αυγούστου εκδόθηκε υπουργική απόφαση με την οποία αλλάζει το  τοπίο στην αναγνώριση και συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων στην ΕΑΕ.
Διαβάζοντας την υπουργική απόφαση (https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%95%CE%A7%CE%A4%CE%9F%CE%9E%CE%9B%CE%94-%CE%9E%CE%9B%CE%A5?inline=true) εύλογα ερωτήματα προκύπτουν για το ποια ζητήματα προσπαθεί να λύσει, ποιοι λόγοι οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και γιατί αυτή τη χρονική στιγμή.
Ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει το υπουργείο παιδείας αρχικά είναι:
Α) Πως είναι δυνατόν απόφαση που εκδίδεται σήμερα να ρυθμίζει αναδρομικά, και επί το δυσμενέστερο, ζητήματα όπως μεταπτυχιακά και διδακτορικά που έχουν ήδη ολοκληρωθεί; Πώς είναι δυνατόν μέχρι σήμερα πολλά μεταπτυχιακά και διδακτορικά να είχαν συνάφεια ενώ, χωρίς να έχουμε νομοθετική αλλαγή για την Ε.Α.Ε., τώρα να μην έχουν;
Β) Από πού προκύπτει ότι  η συνάφεια σχετίζεται με τη χρονική διάρκεια σπουδών, κάτι που έχει να κάνει με την ισοτιμία και την αναγνώριση των τίτλων αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΔΟΑΤΑΠ;
Γ) Γιατί αναφέρεται στην  υπουργική απόφαση ότι τα 6/8 των μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών να είναι σχετικά με τις κατηγορίες αναπηριών ή ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του νόμου 3699/2008, άρθρο 3 ή την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για την ΕΑΕ, και από πού προκύπτει; Έχει κάποια επιστημονική βάση ή είναι αυθαίρετο; Γιατί αναφέρεται σε ποσοστό μαθημάτων  και όχι σε πιστωτικές μονάδες;  Η διπλωματική μετράει ή μήπως δεν έχει σημασία; 
Δ) Τι σημαίνει η φράση τα μαθήματα να είναι σχετικά με τις κατηγορίες αναπηριών ή ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών; Δεν θα ελέγχεται δηλ το περιεχόμενο και η ύλη των μαθημάτων; Όποιους τίτλους θέλει η επιτροπή θα αναγνωρίζει και όποιους δεν τους κάνει ο τίτλος μαθημάτων θα τα απορρίπτει; Η αντικειμενικότητα σε όλο της το μεγαλείο!!!
Ε) "Η προσωρινή συνάφεια επανεξετάζεται και οδηγεί σε συνάφεια όταν αποκτηθεί πλήρης κάλυψη των απαιτούμενων κριτηρίων"….  Δηλαδή όσοι έχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο θα πάνε στο πανεπιστημιακό τμήμα τους και θα τους ζητήσουν να κάνουν άλλον 1 χρόνο ή /και πρακτική; Ή μήπως θα εξεταστούν σε άλλα μαθήματα για να έχουν τα 6/8 που απαιτεί πλέον η υπουργική απόφαση; Και όλο αυτό θα είναι με το αζημίωτο ή θα το καλύψει το κράτος; Σε ποιο άλλο κράτος της Ευρώπης, και μη, γίνονται αυτά τα πράγματα;
ΣΤ) Το επιστέγασμα της υπουργικής απόφασης είναι ότι τα κριτήρια είναι δυνατόν να τροποποιούνται αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται τεκμηριωμένη αιτιολόγηση της Επιστημονικής Επιτροπής, αν από την άσκηση των επιστημονικών καθηκόντων της προκύψουν σχετικές ανάγκες”. Δηλαδή κάθε φορά που η επιτροπή το θελήσει, ”αιτιολογημένα”, θα μπορεί να τροποποιεί τα κριτήρια και κάθε φορά που θα γίνεται αυτό οι συνάδελφοι θα τρέχουν στα πανεπιστημιακά τμήματα να εναρμονίζουν τον τίτλο τους; Πόσες φορές μπορεί ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό να τροποποιηθεί;
Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς ότι η προχειρότητα, η αυθαιρεσία και η υποκειμενικότητα χαρακτηρίζουν την υπουργική απόφαση για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Μάλιστα η ανακοίνωση της απόφασης πριν την εγκύκλιο της ειδικής αγωγής μας προετοιμάζει για ένα μπαράζ απορρίψεων από τους πίνακες συναδέλφων μας με τα απαιτούμενα προσόντα μέχρι χθες.
Καλούμε το υπουργείο παιδείας να σταματήσει τις αλχημείες, να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να σταματήσει τους αιφνιδιασμούς απέναντι στους εκπαιδευτικούς, να δώσει λύσεις και να μην προκαλεί νέα προβλήματα στην εκπαίδευση και την ελληνική κοινωνία.
Απαιτούμε την ανάκληση της απόφασης γιατί:
  1. Η διάταξη του Ν. 4186/13 εξουσιοδοτεί τον Υπουργό να συστήσει επιτροπή αλλά και να ορίσει τα της λειτουργίας της επιτροπής. Ενώ υπάρχει απόφαση σύστασης της επιτροπής στις 30/7/2015, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ για τη λειτουργία της!!!
  1. Είναι αδιανόητο να συγκροτείται η επιτροπή στις 30 Ιουλίου, να συγκαλείται – για ένα τόσο σοβαρό και ακανθώδες ζήτημα - σε μια και μόνη συνεδρίαση στις 31 Ιουλίου, στις 4 Αυγούστου να ανασυγκροτείται και στις 5 Αυγούστου να εκδίδεται απόφαση. Πρόκειται για ευτελισμό των διαδικασιών.
Ζητάμε παράλληλα:
Να ανοίξει διευρυμένος διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς για μια σοβαρή αποτίμηση της κατάστασης και λήψη αποφάσεων. Συγκεκριμένα ζητάμε τη συγκρότηση μιας επιτροπής που θα εισηγηθεί τα κριτήρια - με ορίζοντα εργασιών το επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο - στην οποία επιτροπή θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και ενώσεων.
Καλούμε παράλληλα το ΔΣ της ΔΟΕ να πάρει ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα, να μην κωφεύει απέναντι στα ζητήματα που αφορούν τα σχολεία μας, τους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία. Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να βρίσκεται στις επάλξεις κάθε στιγμή που απαιτείται!!!


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚ-ΚΙΝΗΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.


ΕΝΟΤΗΤΑ  ΑΓΩΝΑΣ  ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Παρέμβαση για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών με την ημερομηνία ανακοίνωσης της πρόσληψης



«Παρέμβαση για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών με την ημερομηνία ανακοίνωσης της πρόσληψης»


Με τους μηδενικούς διορισμούς στην εκπαίδευση, την αύξηση των αναγκών και τις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων 5 ετών, τα σχολεία μας βασίζονται σε μεγάλο μέρος στους συναδέλφους μας αναπληρωτές. Το υπουργείο παιδείας όμως πως συμπεριφέρεται σε αυτούς τους ανθρώπους; Στους ανθρώπους που αναθέτει την καλλιέργεια αξιών και αρχών στη νέα γενιά; Στους ανθρώπους που ενώ γυρίζουν όλη την Ελλάδα για να προσφέρουν παιδεία και μόρφωση, δεν τους δίδεται κανένα κίνητρο, καμία ουσιαστική αμοιβή; Πως συμπεριφέρεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν και στηρίζουν τα ολιγοθέσια σχολεία της χώρας μας, τα ολοήμερα τμήματα, τους ανθρώπους που στελεχώνουν τις δομές της αντισταθμιστικής αγωγής (ειδικά τμήματα, παράλληλες στηρίξεις, τμήματα υποδοχής κλπ), και αποτελούν περίπου το 1/3 του μάχιμου εκπαιδευτικού κόσμου;
Κι όμως ενώ βρίσκονται σε ένα καθεστώς ομηρίας, σε ένα καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας δίνουν την ψυχή τους στα παιδιά μας, στη νέα γενιά, στο μέλλον μας. Αυτούς τους ανθρώπους αδίκησε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου παιδείας, αυτούς τους ανθρώπους αδικεί και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου παιδείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αναγνώριση της προϋπηρεσίας από το 2010 (καμία ηγεσία τα τελευταία μνημονιακά χρόνια δεν αναγνώρισε τελικά όλη την προϋπηρεσία των αναπληρωτών μέχρι σήμερα) και ενδεικτικά αναφέρουμε την αδικία στις προσλήψεις της προηγούμενης χρονιάς. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2014 έγιναν οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών γενικής αγωγής τακτικού προϋπολογισμού και μέσω ΕΣΠΑ για τα ολοήμερα σχολεία. Ενώ το υπουργείο παιδείας έβγαλε την ίδια μέρα την ανακοίνωση πρόσληψης, παράλληλα τους κάλεσε να παρουσιαστούν με μία μέρα διαφορά. Αυτό σημαίνει στην πράξη πολλές θέσεις διαφορά στον πίνακα των αναπληρωτών. Θίγει 1.007 συναδέλφους μας και φυσικά όσους άλλους μπορεί να προκύψει εάν δεν καθιερωθεί μια ασφαλιστική δικλείδα.

Κατόπιν των παραπάνω καλούμε:

Α) το ΔΣ της ΔΟΕ να παρέμβει αναδεικνύοντας το τραγικό λάθος της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου παιδείας και την αδικία που διαμόρφωσε και οφείλει η νέα να το διορθώσει.
 Β) Την ηγεσία του υπουργείου παιδείας να δώσει λύση στο ζήτημα, αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία όλων των συναδέλφων αναπληρωτών με ημερομηνία την πρώτη μέρα πρόσληψης (έχοντας ως βασικό κριτήριο την μέρα ανακοίνωσης της πρόσληψης).
Παράλληλα το υπουργείο παιδείας οφείλει να βρει το σύνολο των απαιτούμενων κονδυλίων για τους απαραίτητους διορισμούς και προσλήψεις σε όλες τις κατηγορίες εκπαιδευτικών.
Μην πειραματίζεστε με τα σχολεία μας, δεν θα σας το συγχωρήσει ΚΑΝΕΙΣ!!!!


*ΥΓ. Επισυνάπτουμε τα δελτία τύπου του υπουργείου παιδείας, πρόσληψης των συναδέλφων μας, της 6/9/2014 για του λόγου το αληθές!!!!



                ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚ-ΚΙΝΗΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.


ΕΝΟΤΗΤΑ  ΑΓΩΝΑΣ  ΑΝΑΤΡΟΠΗ